Proiecte si realizari ale administratiei locale

Avand in vedere importanta pe care Clujul o joaca pe plan regional si national, administratia locala a facut pasi importanti pentru dezvoltarea orasului la un nivel european. S-au realizat astfel diverse lucrari pe urmatoarele directii: infrastructura stradala, parcari, locuinte sociale, locuri de recreere.
 
 

Infrastructura stradala


    Primaria municipiului Cluj-Napoca a modernizat pana in 2006, 90 de obiective din cadrul programului „288 de strazi”. Pana in prezent au fost finalizate 135 de strazi din cadrul acestui program, iar alte 148 de se afla in lucru. Pe langa cele 288 de strazi, municipalitatea clujeana va mai derula un program de modernizare pentru alte 100 de strazi din oras. “Prin demararea acestui program ne propunem sa modernizam cat mai multe strazi, astfel incat in 2009 clujenii sa poata circula decent pe 735 de strazi din cele 884, câte sunt in prezenti in municipiul Cluj-Napoca”, a afirmat primarul Emil Boc.
    De asemenea, in 24 octombrie 2006 Primaria Cluj-Napoca a demarat lucrarile la centura de ocolire a orasului ce va asigura legatura spre Dej - Baia Mare pe varianta Bulevardul Muncii – Apahida. Aceasta varianta de ocolire va avea o lungime de 8,36 km, doua tronsoane si se va realiza pe partea stanga a malului Somesului Mic pe traseul: B-dul Muncii – Tetarom II, pe sub dealul Tigla, zona Sub Coasta, sub dealul Tarsa Mica – Apahida.
Centura de nord-est se va corela cu centura sud-est Vâlcele – Apahida, varianta aflata in stadiul de licitatie organizata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumurile Nationale.
    Pentru degajarea orasului de traficul greu, municipalitatea clujeana a facut demersurile pentru realizarea inelului de ocolire Manastur-Someseni. Comisia tehnica de Amenajare a Teritoriului si de Urbanism din cadrul Primariei Cluj-Napoca a avizat traseul centurii ocolitoare a municipiului pe tronsoanele Calea Turzii – Borhanci si Calea Turzii – Manastur. Traseul avizat va fi supus spre aprobare Consiliului Local.
PUZ-ul pentru primul tronson al centurii de ocolire a municipiului, Someseni – Borhanci, are aproximativ 4 km si a fost deja avizat de Comisia tehnica de Amenajare a Teritoriului si de Urbanism si urmeaza sa fie supus spre aprobare Consiliului Local.

Parcari


    Un impact asupra dezvoltarii orasului il are si dezvoltarea cladirilor cu destinatie – parking, fiind cunoscut faptul ca municipiul Cluj Napoca se confrunta cu o problema serioasa din acest punct de vedere.
    27 iulie 2007 a insemnat, astfel, lansarea primului parking al orasului si de altfel primul parking public din tara. Cladirea situata pe strada Motilor, in  imediata vecinatate a Primariei, are 382 de locuri de parcare (au fost prevazute locuri de parcare si pentru persoanele cu dizabilitati). Lucrarile pentru realizarea acestui obiectiv au fost demarate in luna iulie 2006. Regimul de inaltime al cladirii este S+D+P+5E+T (la subsol este amenajat un adapost de aparare civila, pe inaltimea constructiei sunt doua case de scara pentru circulatia persoanelor, un ascensor de persoane, grup sanitar, incaperi administrative).
    5 luni mai tarziu, pe 7 decembrie a fost lansat cel de-al doilea parking suprateran in centrul orasului. Parkingul, cu o capacitate de 425 locuri de parcare, este situat in Piata Mihai Viteazul si a a inregistrat o valoare a investitiei de 17 milioane de euro. In plus, ca o alternativa la parcarile de pe B-dul Eroilor care au fost desfintate pe timpul lucrarilor de modernizare, administratia clujana a amenajat 82 de noi locuri de parcare in zona Catedralei Greco-Catolice din P-ta Cipariu. Pentru acest obiectiv (care este deja dat in folosinta), Consiliul local a alocat suma de 480.000 lei.
    Pentru perioada imediat urmatoare se vor lansa alte parkinguri, menite sa asigure o mai buna gestionare a circulatiei auto in oras. Printre aceste proiecte se numara:
- Parking suprateran Calea Dorobantilor
Valoarea investitiei : 3 mil euro, finantare privata- nr. locuri de parcare : 250
- Parking suprateran “Calvaria”
Viitorul parking va avea in jur de 880 de locuri de parcare, iar in bugetul local pentru aceasta investitie au fost alocati 28 mil RON .
- Parking subteran P-ta Mihai Viteazul
Un alt proiect pentru suplimentarea nr. de locuri de parcare din oras, este realizarea unui parking subteran in P-ta Mihai Viteazul. Pentru acest proiect s-a realizat studiul de fezabilitate si proiectul tehnic in varianta cu un nivel si 179 locuri de parcare. Cost estimativ 3. 904. 519 euro
    Implementarea sistemului de semaforizare inteligenta – in 8 mai 2007 a avut loc licitatia publica deschisa pentru  contractarea serviciului de proiectare si consultanta in vederea implementarii managementului de trafic in municipiul Cluj-Napoca prin modernizarea – extinderea sistemului de semaforizare actual. In proiectul de modernizare si extindere a sistemului de semaforizare sunt cuprinse mai multe zone din municipiu, iar dupa finalizarea studiului de circulatie ar putea fi incluse si altele.

Locuinte sociale


    Municipalitatea a construit pe strada Calea Floresti 2 blocuri de locuinte cu un regim de inaltime S+P+10E si are 108 apartamente (cu 54 de locuinte fiecare). Dintre acestea, 20 apartamente sunt cu o camera (10 apartamente/bloc), iar 88 sunt cu 2 camere (44 apartamente/bloc ).
    Primaria Cluj-Napoca a demarat proiecte privind constructia unor cartiere de locuinte:

 Ansamblul de locuinte de pe strazile Timisului, Blajului si Rodnei – Cartierul va fi construit pe o suprafata de 27.405 mp si va cuprinde, pe langa cele 26 de blocuri de locuinte, o gradinita si un cabinet medical. In total vor fi amenajate 282 apartamente, dintre care 196 cu câte o camera si 86 cu cate doua camere. Durata de executie a acestor lucrari este de 35 de luni, iar valoarea contractului este de 44.098.215 lei.
 Cartierul Tineretului - in data de  14 iunie 2006 a avut loc analiza si selectarea ofertei celei mai convenabile privind identificarea investitorului privat interesat in participarea la societatea comerciala care se va infiinta in vederea construirii unui cartier de locuinte in zona Bulevardul Muncii - Pasunea Someseni. POLUS REAL ESTATE a castigat selectia de oferte.
 Cartierul Lombului - firma S.C. IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. a fost desemnata castigatoarea selectiei de oferte organizata de Primaria Cluj-Napoca in vederea construirii unui cartier de locuinte in zona Dealul Lomb pe o suprafata de aproximativ 200 ha.
 Un nou proiect privind construirea de locuinte incepe sa prinda contur.
Conform Planului Urbanistic de Detaliu pe strada Sighisoarei vor fi proiectate doua blocuri sau unul, cu 2 case de scara cu regim de inaltime 2S+P+6E. Blocurile vor fi construite pe o suprafata de aproximativ 1.800 mp. 30% dintre locuinte vor fi cu o camera si 70% cu 2 camere.

Recreere


    Reabilitarea Bastionului Croitorilor ca Centru de Cultura Urbana – Se doreste prin aceasta redarea in circuitul cultural si turistic a monumentului istoric Bastionul Croitorilor, de pe strada Baba Novac nr. 35. Legaturile cu centrul istoric, dar si cu intregul teritoriu urban sunt convenabile, atat pietonal cat si auto.Terenul ce face obiectul studiului are o suprafata de 310 mp. si reprezinta spatiul juridic aferent Bastionului. Bastionul Croitorilor face parte din a doua incinta fortificata a orasului, care primeste dreptul de a o ridica in anul 1405. Prima sa mentionare documentara dateaza de la 1475.
    In 23 martie 2007 a avut loc semnarea contractului privind schimbul de imobile dintre Primaria municipiului Cluj-Napoca si TVR, in vederea realizarii unui nou sediu pentru Filarmonica clujeana. Prin actul semnat, Scoala nr. 6 care apartinea domeniului public al municipiului Cluj-Napoca, a trecut in patrimoniul TVR. In schimbul acesteia municipalitatea a primit cladirea Casinoului din Parcul “Simion Barnutiu”, unde va fi ridicata cladirea viitorului sediu al Filarmonicii Cluj. Viitoarea cladire va avea un regim de inaltime S(partial)+P+1(partial) si 1145 locuri pentru spectatori. 90 instrumentisti si 70 coristi vor putea concerta in acest spatiu. De asemenea, la subsol va fi amenajat un garaj cu o capacitate de 59 locuri, adapost de aparare civila si spatii tehnice. Foyerele, grupurile sanitare, salile de repetitie, vestiarele, birourile administrative si spatiile de depozitare vor constitui functiunile anexe ale viitoarei constructii.
     Amenajarea zonei pietonale de pe B-dul Eroilor - Primaria Cluj-Napoca a demarat proiectul privind modernizarea zonei pietonale de pe B-dul Eroilor. Zona pietonala va fi amenajata cu doua fântâni arteziene, o cismea, banci pentru trecatori, copaci, chioscuri multifunctionale. Suprafata va fi pavata cu piatra naturala cubica. Realizarea acestei investitii se ridica la suma de peste 2 milioane de euro, iar lucrarile se estimeaza a se finaliza in cursul acestui an.
    Modernizarea iluminatului public - Prin aceasta costurile pentru energie vor fi reduse cu 30-40%. Municipalitatea va extinde iluminatul pe cartierele Manastur, Marasti, Gheorgheni, Grigorescu, Zorilor si centru. Vor fi realizate, cu prioritate, lucrari în zonele de intrare in oras, in centrul municipiului si in centrele cartierelor.
    Revitalizarea cladirilor din centrul istoric -  Prin programul de revitalizare Primaria a renovat de anul trecut si pana in prezent 28 de imobile.
    Reabilitarea termica a blocurilor - Pentru anul 2007 s-au primit de la Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintei  in cadru Programului  de  actiuni pe anul 2007  pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit  suma de 647.192 lei , din fondurile bugetului de stat pentru proiectare etapa I si II . S-au incheiat astfel contracte pentru 23 de blocuri de locuinte in valoare de 384.021, 33 lei.
    Biroul de informare pentru investitori - Pentru a veni in sprijinul investitorilor, Primaria municipiului Cluj-Napoca a infiintat in luna februarie Biroul de informare pentru investitori.
    Misiunea si scopul compartimentului de munca sunt reprezentate de:
- Promovarea intereselor economice ale municipiului Cluj-Napoca;
- Cresterea din punct de vedere calitativ si cantitativ a investitiilor in municipiu prin intarirea capacitatii de absorbtie a investitiilor straine;
- Sprijina accesul pe piata clujeana a produselor si serviciilor straine;
- Actioneaza, consiliaza si indruma pe cel interesati in activitatile lor de investigare, cercetare si cooperare in plan economic;
- Dezvolta, propune, sprijina si indruma proiectele de investitii si cooperare in ariile de interes pentru municipalitate;
- Stimuleaza, organizeaza si prezideaza intalniri între reprezentanti ai mediului de afaceri si administratia locala.