Vopsirea dulapurilor de bucatarie

V-ati saturat de acelasi alb al dulapurilor de bucatarie sau poate acestea nu se integreaza in noua tema de design a bucatariei voastre? Iata cativa pasi ce trebuie urmati pentru a duce la bun sfarsit aceasta sarcina, iar rezultatul va fi unul de efect, cu siguranta.

Vopsirea dulapurilor de bucatarie
 

Pasul 1 - Pregatirea suprafetei


    Indepartati manerele dulapurilor si curatati suprafata cu spirturi minerale pentru a elimina murdaria suprafetei. Puteti repeta acest procedeu cu un al doilea strat de solutie (clatiti carpa intre aplicatii). Pentru a fi sigur ca ati eliminat toate urmele si rezidurile de vopsea, spalati suprafata cu un amestec de 50/50 amoniac de uz casnic si apa. Se lasa sa se usuce suprafata pentru aproximativ 30 de minute.

Important: Unii detergenti bazati pe apa ar putea sa curete o suprafata obisnuita intalnita in bucatarie, insa varietatea de brand-uri si formule disponibile pe piata fac ca alegerea sa fie una importanta si dificila. Oricat ai freca suprafata cu un detergent neadecvat, grasimea sau alte impuritati pot fi inca prezente astfel incat acest lucur ar putea provoca pro adeziunea, iar vopseaua nu se va mai prinde asa cum ar trebui. In toate cazurile, asigurati-va ca ati clatit bine suprafata dupa curatare.
 
Pregatirea suprafetei de vopsire
 

Pasul 2 - Aplicarea amorsei


    Primul strat de vopsea nu se va lipi de cele mai multe suprafete ale dulapurilor de bucatarie fara ajutorul unei amorse dure, durabile si de inalta performanta ce dezvolta o adeziune completa asupra suprafatei fara a fi nevoie de slefuire. Amorsa (bazata pe rasini) este preferata datorita proprietatii sale de adeziune pe practic orice suprafata neteda sau poroasa, iar uscarea rapida va adera pe suprafetele vopsite, metalice smaltuite sau suprafete laminate.
    Amorsa din latex acrilic pe baza de apa este usor de folosit si va dezvolta o buna aderenta, dar necesita o perioada de timp pentru uscare, variind de la cateva zile pana la cel mult 15 de zile pentru a dezvolta maxima duritate, rezistenta la abraziuni si o performanta ideala peste anumite zone asa cum sunt balamalele, imbinarea usii de toc, etc.
    Adezivul se usuca in mai putin de o ora si reprezinta un remediu al filmului dur, rezistent la abraziune, iar in decurs de cateva ore permite reinstalarea sau refolosirea dulapurilor de bucatarie. De asemenea, va sigila manerele de dulapuri si prezinta o buna aderenta la toate lacurile si alte finisaje. Acesta trebuie sa fie aplicat cu o perie, spray sau tampon si este necesar sa-i fie permisa uscarea timp de cel putin o ora. Daca sunt prezente conditii de umiditate ridicata, trebuie sa permiteti uscarea timp de doua ore sau mai mult, pentru a fi siguri ca primul strat s-a uscat complet inainte de a aplica vopseaua.

Aplicarea amorsei

Pasul 3 - Aplicarea vopselei


    In afara de necesitatea unei amorse de calitate, alegerea vopselei este o decizie critica. Ambele tipuri de vopsele cea latex (bazata pe apa) si acrilica (bazata pe uleiuri) pot fi folosite. Totusi, este indicat sa se foloseasca vopselele acrilice pentru dulapurile de bucatarie, deoarece subliniaza o performanta superioara a finisajelor alchidice. Ele dau un finisaj durabil, rezistent impotriva petelor, lavabil.
 
 Aplicarea vopselei